Telefoon Nummer

+ 06 297 324 76

Emailadres

massagemaatwerk@gmail.com

Reuma is een verzamelnaam voor verschillende aandoeningen die zich binnen het bewegingsapparaat, de gewrichten, spieren, pezen en bindweefsel, manifesteren. Zo vallen jicht, sarcoïdose, sclerodermie, artrose en de ziekte van Bechterew ook onder de noemer “reuma”. De meest bekende vorm is echter reumatoïde artritis (RA).

Reuma moet worden onderscheiden in drie verschillende groepen van ziekten/klachten. 

Je hebt de gewrichtsontstekingsziekten, waarvan de belangrijkste is de reumatoïde artritis (chronische reuma). 

Er is een categorie degeneratieve gewrichtsafwijkingen (artrose) en je hebt de zogenaamde ‘weke-delen-reuma’. Het meest bekend in deze categorie zijn de nek-schouderklachten, tenniselleboog en lage rugpijn.

Reumatoïde artritis

Reumatoïde artritis, een chronische, systemische ontstekingsziekte, gaat vaak gepaard met gewrichtspijn, ochtendstijfheid en vermoeidheid. Omdat het een systeemaandoening is, kunnen ook diverse organen, zoals de huid, het hart en de longen betrokken zijn in het ziekteproces.

Het ziekteproces zelf is helaas niet te beïnvloeden door een massage, wel de gevolgen van de ziekte. Regelmatige massage blijkt namelijk een goede pijnbestrijder bij reumatische klachten!

Artrose

Artrose wordt ook wel gewrichtsslijtage genoemd, door de slijtage van het kraakbeen en een vermindering van de vloeistof in de gewrichten kunnen de botten van het gewricht op/over elkaar schuren wat de oorzaak is van de pijn .

Klachten/kenmerken zijn:

  • stijfheid in de betreffende gewrichten
  • verdikkingen in de betreffende gewrichten
  • en soms treedt er een standsverandering of vochtophoping op.

Jicht

Jicht is een reumatische aandoening, waarbij de eerste meestal een acute ontstekingsaanval is en ook meestal in de grote teen. Tevens komt het voor in de enkel, knie, vingers of in de oorschelp. Het komt door urinezuurkristallen die neerslaan in de gewrichten. De aandoening komt vaker voor bij mannen.

De massage

Dit is een massage die op een zachte manier diep inwerkt op het bindweefsel en de zenuwbanen en daar ontspanning en pijnverlichting kan brengen. 

Het is geen stevige spiermassage zoals een sportmassage, maar werkt met (zeer) lichte druk door de huid zacht in beweging te brengen. Deze massage stemmen we geheel af op uw klachtenpatroon, mogelijkheden en wensen. Twintig minuten per keer als u niet lang kunt blijven liggen tot zo lang als u wilt als is gebleken dat uw lichaam er goed op reageert. Beter langzaam opbouwen en zien hoe het gaat en hoe uw lichaam reageert. We raden aan dat u zich ook als u goed slaapt en zich na de massage heel fit voelt zich toch heel rustig houdt om maximaal van de effecten te profiteren en niet meteen over de grenzen van uw lichaam te gaan. Drink veel voor en na deze massage!

Onderzoek of massage helpt bij reuma

Uit een enquête van “MassageProfs” blijkt dat 88% baat heeft bij een massage.

Massage blijkt een goede pijnbestrijder bij reumatische klachten.

De meest voorkomende effecten van massage bij mensen met reumatische klachten zijn: 

  • meer bewegingsvrijheid
  • minder last van koude handen en voeten
  • betere doorbloeding en pijnverlichting

De positieve reacties tijdens een aantal massagesessies was voor “MassageProfs” aanleiding voor deze enquête. Een enquête die is afgenomen tijdens het “RondReuma congres 2010” en online via een oproep op de “Reuma hyves”. Vooral de uitkomst over pijnverlichting mag als verrassend worden gezien omdat dit nog niet eerder is onderzocht.

Verbeteringen zijn vaak dagen voelbaar

“MassageProfs” is zeer tevreden over de resultaten: “Als we kijken naar de positieve effecten van massage op reumatische klachten dan is het opvallend om te zien dat 25% van de patiënten zich nooit laat masseren. 40% bezoekt minimaal 1 keer per maand de massagepraktijk en 25% laat zich 1 keer per week masseren. Wanneer er gevraagd werd naar de periode waarin de positieve effecten merkbaar zijn gaf een kwart aan dat de effecten zoals pijnverlichting, toename van bewegingsvrijheid en een betere doorbloeding meer dan 3 dagen voelbaar is. En 24% zegt hier tussen de 1 tot 3 dagen profijt van te hebben.

Overleg altijd eerst met uw arts voordat u een massage neemt.

Terug naar soorten massages?