Telefoon Nummer

+ 06 297 324 76

Emailadres

massagemaatwerk@gmail.com

Wat is het?

Het is vooral bekend als reuma in de weke delen en het komt voor bij ongeveer 2 op de 100 volwassenen, voornamelijk bij vrouwen tussen de 20 en 60 jaar.

Het is een tot nu toe onverklaarbaar chronisch pijnsyndroom, gekenmerkt door een veranderende pijnwerking; gevoelsprikkels worden vertaald naar pijnprikkels en die kunnen versterkt doorgegeven worden. Door overgevoeligheid ontstaat licht tot extreme pijn in spieren, pezen en gewrichts-aanhechtingen en spierstijfheid in het hele lichaam, hoofdpijn, slecht slapen, zodoende niet kunnen herstellen, daardoor chronische vermoeidheid en wisselende stemming. Kortom een vicieuze cirkel.

Hierdoor is men niet in staat om in het diepe slaapstadium (delta-slaap) te raken. 

Tijdens de delta-slaap komt groeihormoon vrij dat de weefsels van het lichaam hersteld. 

Aangezien de delta-slaap niet wordt ervaren, is er een laag groeihormoon gehalte. 

Dit resulteert in een onvermogen van het lichaam om zichzelf te herstellen. 

De fibromyalgie massage is er op gericht om deze stijfheid van spieren en onderliggend weefsel te versoepelen en de bewegingsvrijheid te vergroten. 

Naast pijnklachten komen de volgende klachten vaak voor bij fibromyalgie patiënten:

* Slapeloosheid

* Vermoeidheid

* Depressiviteit

* Hoofdpijn

* Stijfheid

* Concentratiestoornissen

* Darmklachten

* Allergieën

Is er een addertje?

Heb je fibromyalgie pijn? Dan zouden massages de uitkomst kunnen bieden op langere termijn. Ik bedoel hiermee te zeggen dat er niet een directe verlichting van de pijn zal plaatsvinden.

De massages hebben een opeenstapelend effect: hoe langer je doorgaat met deze vorm van fibromyalgie behandelen, hoe meer resultaat je ondervindt. Iedereen met fibromyalgie zoekt een snelle oplossing, maar deze is er helaas niet. Elke week 1 massagebehandeling ondergaan is vaak voldoende in het begin, daarna kan dit worden uitgebouwd naar 2x per maand. Niet iedere vorm van masseren heeft een positieve werking op fibromyalgie. Laat je goed inlichten voordat je de behandeling ondergaat. Niet iedereen komt hiervoor in aanmerking en het is niet leuk dat je pas na een tijd erachter komt dat deze vorm van behandelen niet goed werkt.

Kan ik mezelf ook masseren?

Er zijn bepaalde punten op je lichaam die jezelf kunt masseren. Er zijn een aantal fibromyalgie tenderpoints waar we zelf bij kunnen. Gebruik een zacht balletje (bijvoorbeeld een tennisbal) en masseer de “pijnpunten” ongeveer 20 tot 30 minuten. Dit is misschien wel een goede dagelijkse routine om aan te leren en het kan ook nog eens je klachten verminderen.

Dit zijn pijnpunten op het lichaam van fibromyalgie patiënten die erg pijn doen. Wanneer 11 van de bekende 18 tenderpoints “negatief” zijn, betekent dit, dat deze persoon aan fibromyalgie lijdt.

Er zijn meer dan 18 verschillende tenderpoints, echter er zijn afspraken gemaakt dat deze 18 punten standaard zijn voor de fibromyalgie test. Deze 18 punten zijn namelijk de meest voorkomende tenderpoints voor mensen met fibromyalgie.

Hieronder tref je 9 tenderpoints aan. 

Deze tenderpoints doen zowel links als rechts pijn ) 9 x 2 = 18 tenderpoints’.

De tenderpoints beschrijf ik hieronder van boven naar beneden:

1. Net onder de connectie van het sleutelbeen en het borstbeen

2. Voorkant van de hals

3. Aan de binnenkant van de ellenbogen, net onder de plooi.

4. Twee centimeter boven de knieschijf aan de binnenkant van de desbetreffende knieschijf.

5. De onderzijde van de achterkant van je schedel. Waar je schedel in de nek overloopt.

6. De bovenste schouderlijn.

7. Vier tot vijf centimeter onder de bovenste schouderlijn.

8. Vlak bij je ruggengraat, ten hoogte van de navel.

9. Ten hoogte van de billen, precies aan de zijkant van je heupen.

Sinds kort is er ook nog een 19e tenderpoint, net boven de navel (niet afgebeeld).

Terug naar soorten massages?